Veelgestelde vragen

  • Reizigersinformatie

    U kunt bij ons terecht voor advies ten aanzien van reisvaccinatie. Wilt u hiervoor het reisanamneseformulier minimaal 6 weken voor vertrek invullen en opsturen of verzenden naar praktijk@hpst.nl. Zodra uw aanvraag beoordeeld is, wordt er telefonisch contact met u opgenomen door de assistente. Vul ook uw eigen e-mailadres in voor een kopie van de aanvraag zodat u zeker weet of de mail is verstuurd.

    Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering geeft de landelijke richtlijnen uit voor vaccinaties en preventie bij reizigers. Op http://www.lcr.nl/ vindt u algemene informatie die bedoeld is voor reizigers.

    Medicatie en op reis
    Gaat u naar het buitenland met een medicijn dat onder de opiumwet valt, dan moet u hiervoor een officiële verklaring aanvragen. Dit geldt o.a. voor slaappillen, rustgevende tabletten, ADHD-medicijnen en morfinepreparaten.
    Op de website van het CAK vindt u meer informatie m.b.t. dit onderwerp.

    Vaccinatie thuis en op het werk
    Het komt regelmatig voor dat het halen van vaccinaties er nog wel eens bij in schiet. Tijd is vaak een argument om de vaccinaties uit te stellen. Daarom biedt Thuisvaccinatie.nl een goed alternatief. Zij vaccineren namelijk gewoon bij u thuis of op het werk. Geen wacht- of reistijd, de arts komt op een afgesproken tijdstip bij u thuis. Ook handig als u met meerdere personen reist, de vaccinaties zijn in een mum van tijd geregeld.

    Voor meer informatie klik hier

  • Voorkom onnodige kosten door eerst bij u zorgverzekeraar na te vragen welke zorg wordt vergoed.

    http://www.watzegtmijnpolis.nl/

  • Wilt u dat zowel uw huisarts als apotheek uw medische gegevens kunnen uitwisselen? Geef uw voorkeur dan aan met behulp van uw DigiD via http://www.ikgeeftoestemming.nl
    Dit kan op 2 manieren:

    • Vul uw gegevens in en verstuur ze met DigiD met sms naar uw huisarts en/of apotheek.
    • Vul online een formulier in, print het en geef het aan uw huisarts en/of apotheek.

    Wilt u meer weten over het elektronisch uitwisselen van medische gegevens via de zorginfrastructuur? Bijvoorbeeld wie uw gegevens kan inzien of over de veiligheid? Vraag dan uw huisarts of apotheek om de brochure ‘Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!’ of kijk op http://www.vzvz.nl.

  • Urine-onderzoek
    Te onderzoeken urine kunt u tot 10.00 uur brengen in een schoon flesje of potje, voorzien van uw naam, geboortedatum en uw klachten of reden van onderzoek . Wij stellen het op prijs wanneer u het volgende formulier alvast wilt invullen en meebrengt. formulier urineonderzoek  ( graag eerst uitprinten alvorens in te vullen).
    Nieuwe urinepotjes zijn ook via onze praktijk beschikbaar.

  • Voor de reguliere huisartsenzorg hoeft u als patiënt niets te betalen, dit doet de zorgverzekeraar voor u. Ook bent u geen eigen risico kwijt als u naar de huisarts gaat. Wel kan het zijn dat, als u medicatie voorgeschreven krijgt of een aanvullend onderzoek aangevraagd wordt door uw huisarts, dit van uw eigen risico af gaat. Dit geldt in de meeste gevallen ook voor laboratoriumonderzoek (onderzoek van bloed, urine, ontlasting e.d.).

  • Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact. Ze is daartoe opgeleid en doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw eventuele klachten. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.

  • Als praktijk volgen we het standpunt van de KNMG; een behandelend arts geeft geen verklaringen af over een eigen patiënt waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen.

    Voorbeelden daarvan zijn; is iemand in staat te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte?

    Dergelijke verklaringen mogen alleen maar worden afgegeven door een onafhankelijke arts.

  • U ontvangt de uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Noord. Het uitstrijkje wordt op de praktijk door een van de assistentes afgenomen. U kunt zelf een afspraak maken met de assistente. Heeft u klachten en nog geen uitnodiging ontvangen? Wacht dan niet op de volgende oproep maar maak een afspraak met uw huisarts.

    Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

    Meer informatie? over het onderzoek, uitslagen en veelgestelde vragen.

  • Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt. Zo kunnen we eerder ontdekken of iemand borstkanker heeft. Als borstkanker vroeg wordt opgespoord, is de kans groter dat behandeling succes heeft.

    Eerste uitnodiging

    U krijgt een uitnodiging als het onderzoekscentrum bij in de buurt staat. U ontvangt de eerste uitnodiging op uw 50e, 51e of 52e. Dat is afhankelijk van de route en planning van het onderzoekscentrum. Daarna ontvangt u elke 2 jaar opnieuw een uitnodiging.

    Bij klachten naar de huisarts

    Het bevolkingsonderzoek borstkanker is voor vrouwen die géén klachten hebben aan hun borsten. Heeft u klachten of merkt u veranderingen aan uw borsten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts. Wacht niet op de uitnodiging van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Geef bij de assistente aan dat u komt voor het borstenspreekuur zodat er extra tijd wordt gepland voor het onderzoek van de borsten.

    Meer informatie? over het onderzoek, uitslagen en veelgestelde vragen.

  • Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.

    Het onderzoek

    Het onderzoek wordt stapsgewijs ingevoerd. Deelnemers ontvangen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek via de post. Bij de uitnodiging zit een afnamebuisje. Hiermee kunt u eenvoudig en hygiënisch een klein beetje ontlasting verzamelen. Dat kunt u gewoon thuis doen. Het buisje stuurt u in een antwoordenvelop naar een laboratorium. Daar wordt de ontlasting onderzocht.

    U hoeft geen klachten te hebben om mee te doen. Deelname is gratis en vrijwillig.

    Heeft u darmklachten? Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met uw huisarts.

    Meer informatie over het onderzoek, uitslagen en veelgestelde vragen.